Yhteishakuextra

Tämä päivitys ei ole mikään varsinainen tekstipäivitys, vaan ensimmäinen extra :). Alla on muutamia vinkkejä tänne hakevia varten, yhteishakuhan tänne on siis alkanut.

Onnea hakuun!

  • ·      Ruotsin yhteishaku: 17.3-15.4.2014 syksyllä 14 alkaviin koulutuksiin (HT14)
  • ·      https://www.antagning.se/se/start
  • ·      Voit hakea kaikkiin yliopistoihin, mutta sinun täytyy asettaa ne järjestykseen (eli se mihin mieluiten haluaisit sijalle 1 jne)
  • ·      Postita lukion päättötodistus, ylioppilastodistus, kopio henkilötodistuksesta/passista ja pyydä jotakuta vakuuttamaan ne aidoiksi. Lisäksi liitä niihin ”saatekirje” jonka pystyt tulostamaan hakusivuiltasi oman profiilin alta haun tehtyäsi (HUOM! Varmista yhteishakusivuilta mitkä paperit sinulta vaaditaan)

o   Handlingarna du skickar in ska vara vidimerade. Det innebär att en person ska skriva sin namnteckning, namnförtydligande och telefonnummer på varje kopia. Den som på så sätt intygar att kopian överensstämmer med originalet kan vara en kamrat, familjemedlem eller myndighetsperson. (Antagning)
o   Paperit pitää olla Ruotsissa viimeistään 19.6 eli postita ne ajoissa!

o   Ruotsi: 5 kurssia
o   Englanti: 6 kurssia
o   Biologia: 2 kurssia
o   Fysiikka: 8 kurssia
o   Kemia: 5 kurssia
o   Matematiikka: D (en löytänyt vastaavaa kurssimäärää Suomessa, pitkä matikka riittää)
  • ·      Tutustu ja vertaile eri yliopistoja

  • ·      Yliopistot (7kpl):

o   Karolinska Institutet, Solna (156paikkaa)
o   Göteborgs Universitet (132paikkaa)
o   Linköpings Universitet (108paikkaa)
o   Örebro universitet (?)
o   Lunds universitet (120paikkaa)
o   Umeå universitet (100paikkaa)
o   Uppsala universitet (?)
  • ·      Hae ihmeessä! Et menetä mitään (okei, postimerkin hinnan ja vaivan) hakemalla
  • ·      Selaile sivuja
  • ·      Aloita asunnon etsiminen jo ajoissa (asettaudu asuntojonoihin)
  • ·      Ole valmis tekemään töitä, joudut tekemään jonkun verran paperitöitä muuttaessasi Ruotsiin, mutta se on sen arvoista!
  • ·      Harkitse passin hankkimista

o   Helpottaa mm. pankkitilin avaamista Ruotsissa
  • ·      Nauti helposta valintaprosessista


·      Keväällä on vaikeampaa päästä sisään, jos nyt et pääse niin hae syksylläkin!

Kommentit

  1. Ruotsin lääketieteeliseen pyrkimisen lyhyt oppimäärä. Kiitos.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli hyvä postaus! Kiitti, vaikka en Ruotsia ole harkitsemassa perheen vuoksi. Hitto kun en muista, kuinka monta kurssia kemiaa olen lukenut aikoinaan....Kaikki otin, mutta se oli ennen uutta opetussuunnitelmaa.

    VastaaPoista
  3. Kiitokset, kiva kuulla että blogilla on tyytyväisiä lukijoita. Arjesta selviää hyvin, jotkut viikot ovat toisia raskaampia (pitkät päivät ja koulun oheistoiminta) mutta Mustaa Barbaaria siteeraten: ei kipuu ei hyötyy ;).

    Ei vaan, raskaiden viikkojen vastapainona on usein kevyempiä koulupäiviä (esimerkiksi tällä viikolla perjantaina ja torstaina luennot päättyy jo ennen klo 12:aa). Joskus (erityisesti biokemian) it-quizzit tuntuvat vaikealta, mutta ruotsalaisten kanssa jutellessa ymmärtää että ehkä ne ovatkin oikeasti vaikeita... Onneksi tentit (kirjalliset siis) ovat kuulemma paljon helpompia.

    Välillä kieltämättä on hankalaa kun kaikki pitää opiskella kolmella kielellä. Luennot ja tentit ovat ruotsiksi (englanninkieliset vastauksetkin tosin huhun mukaan arvostellaan), mutta suurin osa kirjoista englanniksi. Välillä tämä on hankalaa, kun miettii että mikäköhän ihme on bägarcell englanniksi... (goblet cell). Itse suosin ruotsinkielisiä kirjoja koska se helpottaa arkea. Englanninkielisistä katselen kivoja kuvia ;) (ruotsini on parempi kuin englantini)

    Porukka on täällä ihanan ystävällistä ja keskusteluihin pääsee mukaan hyvin. Ruotsalaisilla on tapana esitellä suomalaisille sanavarastoaan tutustumisen yhteydessä; yksi, kaksi, kolme, uutiset, paljon lunta ja ei taskulamppua (plus iso liuta kirosanoja). Tärkeintä joukkoon pääsemisessä on keskusteluun osallistuminen vaikka nyökyttelemällä (teen tätä aina vaikka en ihan ymmärtäisikään mistä puhutaan) ja eri tapahtumiin osallistuminen.

    Nenävartta pitkin kukaan lääkäriopiskelijoista ei ole katsonut, mutta eräillä sitseillä kaksi fysioterapeuttiopiskelijaa ei suostuneet puhumaan minulle ja toiselle suomalaiselle ruotsia tai edes englantia. Heidän menetys, meillä oli hauskaa ;D!

    Syrjintää täällä ei ole, Tukholma on niin kansainvälinen kaupunki että ihmiset hankaloittaisivat arkeaan syrjimällä. Suomalaisuudesta kyllä heitetään läppää (tosin tähän asti suurinta läppää olemme heittäneet me "fuksiaisissamme"...). Paperiasoita hoitaessa välillä iskee turhautuminen, mutta sekään ei haittaa kun muistelee miksi niitä joutuu hoitamaan.

    En ole TSO:n tapahtumiin osallistunut, niihin en ole ehtinyt (paitsi että olympialaisten Suomi-Ruotsi -lätkäpelin katsoin siellä missä oli muitakin suomalaisia). Olen ollut aktiivisesti mukana oman koulun ja puolivuosikurssin tapahtumissa. Muut tuttuni ovat kyllä olleet suomalaisten tapahtumissa ja viihtyneet hyvin niissä. Suomalaisilla on aktiivisesti erilaisia tapahtumia leffaillasta, saunomisesta brunsseihin ja baarikierroksiin. Uppsalassa pitäisi olla kanssa oma järjestönsä, UPSO (Uppsalan suomalaiset opiskelijat, löytynee myös Facebookista).

    Hupsista... Tulipahan pitkä vastaus... Mutta joo, olen viihtynyt erinomaisesti :)

    VastaaPoista
  4. Moi!
    Ihana blogi, harkitsen itsekkin Ruotsin lääkikseen hakemista, elleivät ovet tänne Suomeen avaudu tänä syksynä! Olen nyt keväällä valmistuva abi ja en ole käynyt fysiikkaa kuin 6 kurssia.. En aivan ymmärtänyt tuolta linkittämästäsi sivusta, että onko se este hakemiselleni? Ja jos on, niin mitä voisin asialle tehdä?
    Olen niin iloinen että löysin blogisi!!:)

    VastaaPoista
  5. Hei

    Ihana kuulla että blogia luetaan mielellään :).

    Juu, tänne hakeminen vaatii että on lukenut 8 kurssia fysiikkaa. Puuttuvat kurssit on mahdollista lukea esimerkiksi aikuislukiossa (tai vastaavassa). Siitä en sitten tiedä kuinka tarkkoja yhteishakuvirastossa ovat näistä kurssimääristä... Mutta suosittelen kuitenkin varmuuden vuoksi käymään nämä kurssit (kurssi 7 oli vaikea minulle, mutta kurssi 8 oli todella kiva ja selkeä vaikkakin alkuun tuntui ihan muulta).

    Tsemppiä pääsykokeisiin ja onnittelut valkolakista jo etukäteen :)!

    VastaaPoista
  6. Onkohan tuo 5 kurssia ruotsia pakollinen jos muulla tavalla voi osoittaa kielen osaamisen? Olen asunut ruotsissa, mutta käynyt lukion Suomessa. Suoritin vain 3 kurssia ruotsia lukiossa. Mutta kirjoitin ruotsista L:n A-kielenä ja oon tehnyt helsingin yliopiston ruotsin kielikokeen hyväksytysti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ei ole pakollinen, esimerkiksi tekemällä TISUS-kokeen (kielikoe) voi todistaa osaavansa ruotsia riittävästi. Lisäksi sitten löytyy tämmöinen lause, mutta en uskalla mennä veikkaamaan että miten ruotsalaiset tämän virallisesti tulkitsevat (Du som har gymnasieutbildning från Finland men inte har svenska som modersmål i studentexamen, måste ha haft svenska som ämne i finskt gymnasium under minst tre år eller klarat av minst fem kurser för grundläggande behörighet i svenska.). Lisätietoa kuinka todistaa kielipätevyys löytyy myös täältä: https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Utlandsk-gymnasieutbildning/Det-har-behover-du-ha/Behorighet-i-svenska/

      Toivottavasti tästä on jotain apua :)!

      Poista
  7. Heippa!

    Kiitos tästä! Mitäpä luulet, epäilet, arvelet? Jos on amk tutkinto terveydenalalta ja lukenut yliopistossa muutaman vuoden biolääketiedettä(valmistuva terveystieteiden maisteri), niin mahtaisikohan tuo riittää kemian ja fysiikan opiskelun vähäisyyteen eli siihen, ettei fysiikan ja kemian kursseja tullut riittävästi luettua lukiossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm... En uskalla sanoa mitään varmaksi, mutta olettaisin että joka tapauksessa vaaditaan nuo fysiikan ja kemian kurssit. Suosittelen kuitenkin laittamaan sähköpostia yhteishakuviranomaisille, sillä biolääketiede kuulostaa semmoiselta että sillä saattaisi saada korvattua puuttuvia kursseja :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka päädyinkään tänne?

Jokakeväinen loppurutistus

Maalissa ollaan :)