Jokakeväinen loppurutistus

Kuten päivitysvälistä olettaa saattaa, niin on Tukholmassa pitänyt kiirettä. Kahdeksasta viiteen- päivät Danderydissä veivät voimia ja toukokuun alussa väsymyskerroin oli huipussaan. Onneksi lisääntynyt valon määrä antoi energiaa ja aamuisin oli helpompi herätä aikaisin.

Ensimmäistä kertaa näiden opintojen aikana olen suorittanut kurssin kokonaan sillä terminillä millä se on pidetty. Den sjuka människan 2 on nyt takana ja 25,5 opintopistettä enemmän rekisterissä. Toukokuun puolivälissä ollut diagnostiikan tentti meni kerralla läpi, vaikka olinkin asiasta hyvin stressaantunut. Kyseinen tentti on ns. "spärritentti", eli se pitää olla suoritettuna hyväksytysti ennen klinikan alkua. Ja tunnetusti minulla on tapana jännittää näissä tenteissä... Siksi iso kivi vierähtikin sydämeltä kun tulokset julkaistiin.

Lomalle sitä kuitenkaan ei vielä päästä, ensi viikolla edessä on preklintentti (kahden ensimmäisen opiskeluvuoden asiat koottuna) ja patologian tentti. Näistä olen lukenut vain patologiaa, sillä kyseinen tentti täytyy saada läpi nyt jotta voin jatkaa opintojani elokuun lopussa. Patologian suhteen tuntuu hyvältä, vaikka aina pieni epävarmuus saattaa hiipiä yön hiljaisina tunteina esiin.

Tämä kevät on opettanut minulle sen kuinka minä opin parhaiten. Enää en vaihda opiskelutekniikoita lennosta tai koita tehdä kaikkea samoin kuin opiskelukaverini. Jokainen meistä on erilainen, joten jokaisella meistä on myös oma oppimisprofiili. Itse tykkään lukea vanhoja tenttejä, siten oppii kuinka vastaus tulee muotoilla ja mitä opettajat pitävät niin tärkeänä asiana että se kysytään tentistä toiseen. Jonkun mielestä tämä ei ehkä ole opiskelun tarkoitus tai oikea keino. Totta, vanhat tentit eivät riitä yksistään mutta jos olet oppinut luennoilla tai lukenut kurssikirjallisuutta kurssin ajan, niin viimeisten viikkojen ajan riittää noiden taitojen testaaminen vanhoilla tenteillä.

Isot voimarutistukset teille kaikille joilla on vielä tenttejä/pääsykokeita edessä. Vielä pienen hetken kun jaksaa lukea niin sitten pääsee lepäämään. Ja te jotka jo olette tenttinne tehneet, nauttikaahan auringosta ja ladatkaa akkujanne. Sen te olette ansainneet.

Kommentit

  1. Moi!
    Itse olen hakenut myös Karolinskaan opiskelemaan lääketieteellistä (ensimmäisenä hakuvaihtoehtona juuri KI). Sisäänpääsyä pidän mahdollisena, mutta jännittelen vielä 13.7. asti. Nyt edessä olisi haastava asunnon metsästäminen. Kyselisinkin sulta, mistä kaikkialta pengoit itse muuttaessasi "vuokrataan"-ilmoituksia? :-) Ja tietysti jos jotain kissasi kaiman kautta tuntisit tai tietäisit jonkun, jolta voisi kysellä jonkunnäköistä luukkua, niin otan kaikki mahdollisuudet mieluusti vastaan! Tai jos tunnet jonkun Ruotsin lääketieteelliseen nyt hakevan suomalaisen, otan mielelläni myös vertaistukijuttukaverin vastaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi :)! Ihana kuulla, pidän peukkuja pystyssä puolestasi! KI on ihana lääkis ja Koituksen tiivis verkosto pitää jäsenistään hyvän huolen :D!

      Liity Koituksen fb-ryhmään, siellä voi kysellä isolta poppoolta josko asuntoa löytyisi. Myös Koti Tukholmasta on hyvä ryhmä. Liity Studenthemmet Tempuksen, SSSB:n ja Bostadsförmedlingenin jonoihin. Tee ilmoitus Blocketiin ja seuraa sivua säännöllisesti (mutta muista sääntö että jos se kuulostaa liian hyvältä se ei ole totta). KI housing saattaa auttaa koska tulet ulkomailta :).

      Asunnonhankinta on lääkiksen vaikeimpia osuuksia, mutta luovuttaa ei kannata. Eka kämppä voi olla alivuokralaishuone Hägerstenistä mutta pian se johtaa korridoriin tai yksiöön. Koituskommuuni olisi myös veikeä, toivottavasti löydät muita aloittavia suomalaisia. Släggbacken oli legendaarinen suomalaiskommuuni, joten olisi ihana saada sille jatkoa ;)

      Vastailen mielelläni kysymyksin kun niitä tulee :)! Ja kerro miten opiskelijavalinnassa kävi :D!

      Ihanaa kesää :)!

      Poista
    2. Moi!
      Voi kiitos sulle hyödyllisestä vastauksesta :) ! Nyt oon vaan tykittänyt itseeni jokaiseen mahdolliseen fb-ryhmään ja koitan jo etukäteen ennen tiedon saamistanikin saada jalansijaa johonkin. Odotukset ja vaatimukset on niin matalat ja mieli toistaiseksi yltiöpositiivinen joten uskon (toivon) löytäväni jonkun luukun :D Todella toivon pääseväni sisään, ilmoittelen tännekin miten käy! Löysin muuten jo yhden toisenkin suomalaisen KI:hin hakeneen.

      Hyvää kesää myös sulle! :-)

      Poista
    3. Moi :)!

      Yhdellä kaverillani saattaisi olla asunto tarjolla Solnassa, mihin osoitteeseen hän voi laittaa sinulle meiliä Janita :)?

      Enää pari päivää tuloksiin, jei :)!!!

      Poista
    4. Moi! :-)

      Oikeastiko?! Vau, huippua! Mulle voi pistää meiliä osoitteeseen janita.halminen@gmail.com . Superpaljon kiitoksia sulle ja myös kaverillesi!

      Poista
    5. Eipä mitään, toivottavasti siitä on apua :D! Laitoin kaverille juuri osoitteen, meiliä tulee varmasti pian :D!

      Poista
  2. Hei!

    Löysin kovin hyödyllisen blogisi juuri ja lueskelin mielenkiinnolla yksityiskohtia hakemisesta. Kiva kun olet ystävällisesti kirjoitellut monia kiinnostavasta aiheesta. Lämpimät kiitokset!

    Jos sinulla on aikaa minulla olisi yksityiskohtainen kysymys. Hieman taustaa kuitenkin ensin. Olen vuonna -99 kirjoittanut ylioppilaaksi ja valmistaudun suhteellisen radikaaliin uranvaihtoon -luin aikoinaan valtiotieteiden maisteriksi ja olen työskennellyt alalla yli 10 vuotta, mutta mieleen ovat kuitenkin vahvasti palanneet lukioaikaiset haaveet lääkiksestä. Siispä täydennän tällä hetkellä työn ohessa fysiikan (8) ja kemian (5) kurssien määrää aikuislukiossa, jotta voin hakea Ruotsiin joko ensi keväänä tai syksynä. Minulla on vuodelta -99 E:n paperit ja 9.3 keskiarvo, joten jos olen oikein ymmärtänyt ja laskenut näillä pitäisi päästä aika varmasti sisään johonkin Ruotsin lääkiksistä vaikka hakisinkin kategoriassa BII. Olen käynyt eri yliopistojen sivuilla ja nähnyt pisterajoja edellisiltä vuosilta tässä kategoriassa BII. Osaatko sanoa, arvotaanko paikkoja niiden kesken joilla on kaikilla korkeimmat pisteet, ainakin Karoliniskaan ja muihin suosituimpiin vai kuinka sisäänpääsijät erotellaan niiden joukosta joilla on kaikilla korkeimmat mahdolliset 22.50 pisteet? Haluaisin valmistautua tähän mahdollisimman hyvin jo etukäteen.

    Suurkiitokset ja tsemppiä lukuihin,
    Pia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Oi, kiitokset! Ihana kuulla että teksteistä on ollut iloa!

      Nyt kyllä laitoit hyvän kysymyksen...! Ruotsissa vaihtui suomalaisten arvosanojen muuntaminen nyt keväällä joten oma vastaukseni on puhtaasti sanottuna valistunut veikkaus vain.

      Nykyisin tarvitaan aiempaa paremmat arvosanat Ruotsiin pääsemiseksi (koska UHR muunsi systeemiä), en tiedä miten tämä tarkalleen koskee vuoden -99 papereita, mutta E arvosanana ja 9,3 ka kuulostaa siltä että pääsy lääkikseen pitäisi olla mahdollista. Ei ehkä syksyllä alkavaan koulutukseen Karolinskassa, mutta esimerkiksi Göterborgiin tai Örebrohon pitäisi päästä (molemmat hyviä yliopistoja ja kivoja kaupunkeja). Keväällä alkavaan koulutukseen pisterajat ovat hieman matalammat kaikissa yliopistoissa.

      Jos pääsyraja on 22,50 ja on useampi jolla se on niin paikkoja ei ensisijaisesti arvota. Paikat menevät tällöin niille joilla on 22,5 ja korkeimmat pisteet högskoleprovetista. Eli sekin kannattaa kirjoittaa jos energiaa riittää. Myös kakkosvalinnassa on mahdollista päästä sisään varasijalta, sekä myös opintojen alettua.

      Tässä muutama linkki:

      https://www.antagning.se/globalassets/faktablad-syv/for-dig-som-vill-soka-utl.pdf
      https://www.antagning.se/globalassets/regelverk-och-anmalningskatalog/uhrfs-2016-05.pdf

      Jälkimmäinen linkki kertoo miten arvosanat lasketaan nykyisin :)

      Ruotsiin kannattaa ehdottomasti hakea, sillä haku on sähköinen ja ilman pääsykokeita. Mitä ammantinvaihtoon tulee niin se on todella yleistä täällä ainakin. Omalla luokallani on entisiä poliiseja, vartijoita, sairaanhoitajia, sotilaita, laulajia, kirjailjoita.... Omia unelmiaan on hyvä tavoitella :D!

      Tsemppiä täydennykseen ja onnea hakuun! Nähdään Tukholmassa tai sitten viimeistään työelämässä kollegoina :)!

      Poista
    2. Moikka!

      Lämpimät kiitokset nopeasta ja ystävällisestä vastauksesta -jälleen tosi hyödyllistä.

      Vilkaisin vähän noita linkin takana löytyviä uusia taulukoita ja uutta tapaa laskea pisteitä -näyttää todellakin siltä että pääsy on vaikeampaa, eikä noilla todistuksillani pitkälle pötkitä. Entisen laskutavan mukaan sain täydet pisteet, nyt yritän ymmärtää miten tämä uusi toimii. Jouduin kirjoittamaan antagning:iin asiaa selvitelläkseni, katsotaan mitä vastaavat. Ehkä tässä pitää vielä kohottaa lukioaikaista keskiarvoa ja yrittää nostaa E:n papereita L:n tasolle. No, motivaatio on korkealla joten eiköhän noistakin selviä jos pakko on.

      Kaikkea hyvää Tukholmaan :)!
      Pia

      Poista
    3. Hei!

      Eipä mitään, kiva jos oli apua! Juu, he siellä osaavat tarkimmin sanoa. Mutta itse olen sitä mieltä että hakea kannattaa kuitenkin. Pisterajojahan ei etukäteen voi ennustaa varmasti, sillä myös ruotsalaisten arvosanojen pisteytys on muuttunut (ja koko arvosanajärjestelmä sen lisäksi) :).

      Tsemppiä ja ihanaa elokuuta :D!!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka päädyinkään tänne?

Maalissa ollaan :)