Kuinka päädyinkään tänne?

Otsikko herättää varmasti monessa ihmetystä. Onko kirjoittaja eksynyt? Vaiko filosofi? Vai vaan pyörällään päästään tämän kaiken biokemian lukemisen jälkeen.

Oikea vastaus on että ei mitään yllä olevista vaihtoehdoista. Tämä kirjoitus on vastaus lukijoiden toiveeseen ja nimensä mukaisesti tulee kertomaan kuinka päädyinkään opiskelemaan Tukholmaan.

Olen pienestä lapsesta asti halunnut työskennellä hoitoalalla. Milloin kirjoittelin ystävänkirjan sivuille haaveammatikseni lääkärin, milloin sairaanhoitajan. Lukiossa luin (ja kirjoitin) biologian, kemian ja fysiikan pitkänä. Abivuoden kevät oli ahkeran lukemisen aikaa, kävin valmennuskurssilla lääketieteen pääsykoetta varten (hain Helsinkiin) ja yritin tehdä parhaani. Sain ihan hyvät pisteet, mutta ne eivät riittäneet sisäänpääsyyn.

Olin käynyt myös pääsykokeissa sairaanhoitajaksi opiskelua varten ja pääsinkin sinne opiskelemaan. Vuosi meni nopeasti niiden opintojen parissa ja tunsin olevani oikealla alalla, mutta ajattelin kuitenkin kokeilla joskos Kuopiosta irtoaisi opiskelupaikka lääketieteen parissa. Niinpä keväällä 2013 oli paluu kirjojen pariin ja valmennuskurssille (olin ottanut edelliskeväänä kurssivakuutuksen).

MUTTA koska kaikki ei aina mene kuin Strömössä, niin kalenterini oli täynnä koulun, tenttejen, työharjoittelun ja töiden vuoksi (mutta en kyllä niistä vaihtaisi pois sekuntiakaan, sillä itse olin vapaaehtoisesti kalenteri täyttänyt ja kaikki edellä mainituista olivat ihania). Eipä hirveästi ehtinyt lukea, mutta toisaalta lukuintoa oli välillä vaikea etsiä kun sairaanhoitajan rooli tuntui omimmalta.

Kävin kuitenkin pääsykokeissa (jotka olivat äärimmäisen vaikeat) ja sain yllättävän hyvät pisteet lukemiseeni nähden, mutta eipä niillä taaskaan irronut paikkaa lääketieteen pariin. Samaan aikaan eräs hyvä ystäväni haki opiskelemaan Ruotsiin (tosin aivan eri ainetta kuin lääketiede).

Eräänä valoisana kesäyönä ajatus iski päähäni kuin salama. Mitäs jos minäkin hakisin opiskelemaan Ruotsiin? Muutamaa päivää myöhemmin googlailin kaikkea mahdollista Ruotsissa opiskeluun liittyen ja kun minulle selvisi että pelkillä arvosanoilla olisi mahdollista päästä sisään, päätin hakea opiskelupaikkaa. Heinäkuun loppu menikin selaillessa eri yliopistojen sivuja ja asuntojen hintoja. Studera.nu ja antagning.se tulivat (liiankin) tutuiksi :).

Syksyllä koulu alkoi ja palasin sairaanhoitajaopintojeni pariin, mutta laitoin paperit Ruotsiin. Hain Karolinska Institutiin ja Örebrohon. En uskonut pääseväni KI:hin sillä minulla ei ole mitään kuuden ällän papereita, ja sinne pisterajat ovat kaikista korkeimmat (toisaalta onhan kyseessä maailmanlaajuisesti arvostettu lääketieteellinen yliopisto joten sen kyllä ymmärtääkin), joten etsiskelin asuntoja lähinnä Örebrosta.

Marraskuun alussa sain tietää pisteeni ja järkytyin. Minulla olisi mahdollisuus todellakin päästä opiskelemaan Tukholmaan! Varsinaisten tulosten saapumiseen olisi vielä kuukausi, mutta aloin katsella Tukholman vuokra-asuntomarkkinoita kiireellä. Joulukuussa tulosten tultua olin työharjoittelussa toiseksi viimeistä päivää ja muistan sen tunteen kun sain tietää päässeeni sisälle KI:hin. Olin äärimmäisen iloinen ottaessani opiskelupaikan vastaan netissä.

Joulukuu menikin muuttoa järjestellessä, soittelin ja laittelin sähköpostia useisiin vuokrataan asunto -ilmoituksiin ja minulla kävi tuuri kun lopulta sain vastauksen (asunnon löytäminen Tukholmasta on haastava, muttei mahdoton haaste).

Ja tammikuussa sitten muutin tänne :). Enkä ole katunut hetkeäkään sitä, sillä kaupunki tuntuu kotikaupungilta jo ja opinnot omalta. Lisäksi olen tavannut paljon ihania ihmisiä ja päässyt tutustumaan kunnolla ruotsalaiseen kulttuuriin.


(ohops, tulipa pitkä ja epäselvä teksti)

Kommentit

  1. Kärsivällisyys kannattaa, haaveista saattaa tulla tottakin. Onnea opiskeluun.

    VastaaPoista
  2. Jouduitko arvontaan paikan osalta? Olen jostain lukenut, että todistuksella hakijoissa on niin paljon hyvän pistemäärän saavia, että paikat arvotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En joutunut arvontaan. Keväällä alkavaan koulutukseen pisterajat ovat hieman matalemmat, joten silloin ei käsittääkseni arvota. Sitä miten syksyllä tilanne on en tiedä. KI:n raja on ainakin yleensä ollut maksimipisteet, joten silloin kai joudutaan ensin katsomaan högskoleprovetin ja mahdollisten meriittien eroja samalla viivalla olevien opiskelijoiden kohdalla? En tosin tiedä mitä ihan täysin tasapistetilanteessa tehdään. Varmaankin arvotaan, siitä minäkin olen lukenut paljon (todenperäisyyttä en kuitenkaan tiedä).

      Poista
  3. Minkälaiset olivat ruotsinkielen taitosi kun hait? Olen itsekin pyöritellyt aikoinaan ajatusta Ruotsiin hakemisesta, mutta nytten mies kuvioissa ja tuskin työllistyisi alallaan Ruotsissa.

    VastaaPoista
  4. Olen lukenut keskipitkän ruotsin, ja kirjoittanutkin hyvin (laudaturin), mutta ennen tänne muuttoa en ollut opiskellut kieltä kahteen vuoteen. Luin kyllä ruotsinkielisiä kirjoja ja lehtiä satunnaisesti ja katselin Solsidania, mutta en käyttänyt kieltä aktiivisesti. Kielitaito kyllä parantuu täällä nopeasti, eikä alkuun tarvita kuin arkisanastoa. Alan sanasto tulee opintojen mukana. Eli kielitaito ei ole este tänne hakemiselle jos on lukenut pakollisen määrän ruotsia (lukiossa 5 kurssia). Mutta jos miehen työkuviot järjestyvät täällä niin suosittelen ehdottomasti hakemaan tänne, Ruotsissa lääkiksessä opiskelu on kivaa (ja valmistuessa onkin vähintään nelikielinen, kun suomi, ruotsi, englanti ja latina sujuvat)

    VastaaPoista
  5. Hei!
    Tekstiäsi lukiessani tuli ihan oma elämäni unelmineen mieleen:) Itse opiskelen tällä hetkellä sairaanhoitajaksi, mutta lääkis Ruotsissa houkuttaisi. Luinkin yhteishakuneuvojasi jo toisesta tekstistä, mutta jaksaisitko siis kerrata minkälaisilla yo-arvosanoilla ja lukiokursseilla voi siis päästä sinne sisälle?:) Pitääkö esim. olla pitkä matikka pohjalla, vai riittääkö lyhyt yms?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Oi, mukava kuulla!

      Kirjoitetuista aineista huomioidaan pakollisten arvosanat (ellei jokin vapaaehtoisista aineista korota) ja päättötodistuksen keskiarvo. Eli E:n keskiarvo ja 9,0 ka antavat täydet pisteet (22,5). Tähän on olemassa laskukaava, joka löytyy täältä: https://www.antagning.se/Global/Faktablad%20SYV/elina-lakarprogrammet.pdf (heh, viranomaiset huomanneet suomalaisten kiinnostuksen lääkistä kohtaan?)

      Pitkä matematiikka (12 kurssia) täytyy olla pohjalla, tämän lisäksi 2 kurssia biologiaa, 7/8 kurssia fysiikkaa ja kemiaa 5 kurssia (tästä kemian kurssimäärästä en ole täysin varma).

      Kerrohan jos ja kun haet tänne, olisi kiva vaihtaa ajatuksia jonkun kanssa joka tulee samankaltaisesta tilanteesta kuin missä itse olin ennen tänne hakemista :D!

      Poista
  6. Hei!

    Opiskelen Suomessa DI:ksi, mutta haluan opiskelemaan Ruotsiin lääketieteelliseen. Lukion todistukseni ei kuitenkaan ole maailman paras: keskiarvo luokkaa 8,6, koska kävin paljon ylimääräisiä kursseja. Osaatko sanoa mihin kuudesta yliopistosta on siis vähiten vaikea päästä? Ainakin Umeå varmaan, mutta mitä muita?

    Lisäksi Ruotsin kielen taitoni eivät ole tällä hetkellä kovin hyvät, mutta jos minulla on edes mahdollista päästä Ruotsiin lääketieteelliseen, niin olen valmis sen opettelemaan hyvin.

    Olen kirjoittanut lukiosta jo vuonna 2009, eli ennen vuotta 2010, mikä on noilla ruotsinkielisillä sivustoilla erityiskohdassa vaatimusten osalta. Voinko siis edes hakea 2009 papereilla sinne lääketieteelliseen? Olen todella innokas hakemaan, ja ajattelin keväällä käydä hieman korottamassa lukion kurssien arvosanoja, jos se on tarpeen. Ongelmani on tällä hetkellä kuitenkin huono ruotsinkielen taitoni, joten en ymmärrä mitä sivustolla vaaditaan ennen 2010 kirjottaneilta. Minulla ei ole ketään jolta voisin kysyä apua (esimerkiksi suomenruotsalaisten kielitaitoa tai kaveria). Ehkä sinä osaat auttaa edes vähän?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jokakeväinen loppurutistus

Maalissa ollaan :)