Extra 3: Tukholmaan muuttajan vinkit

Kauan sitten lupaamani vinkkilista on vihdoin valmis. Pahoittelut että jouduitte odottamaan sitä näin kauan, muutto ja työt vain veivät kaiken ajan. Kiitokset Stockholmstjejernoille avusta vinkkien suhteen!

Tee Suomessa:

1. Hanki passi! Passi nopeuttaa Ruotsin ID-kortin ja sitä kautta pankkitilin yms saamista. Tokihan passin saa myös Tukholmasta Suomen suurlähetystöstä, mutta siellä sen hinta on kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

2. Tee muuttoilmoitus sekä maistraatille että postille.

3. Hae KELA:lta opintotukea ja asumislisää sekä oikeutta suomalaiseen sosiaaliturvaan (jos muuttosi on väliaikainen olet oikeutettu siihen, opiskelujen vuoksi muuttaneena olen väliaikaisesti ulkomailla). Tämä kannattaa hoitaa ajoissa, sillä hakemuksien käsittely vie oman aikansa. Postita tarvittavat liitteet, esimerkiksi ilmoitus sisäänpääsystä (antagningsbesked). Myös jos aiot hakea opintolainaa, niin hae sitä.

4. Ala etsiä asuinpaikkaa jo nyt. Siis ihan heti. Oikeesti. Ole valmis tunnin matkaan (lyhyt matka Tukholman mittapuulla) ja asumaan inneboendena tai korridorissa. Ensimmäiseksi asunnoksi ei kannata suunnitella kämppää Östermalmilta ;). Esim. Huge (huge.se), Huddingen asuntoyhtiö, on nopea paikka saada oma vuokra-asunto, jonotusaika alkaen 3kk ja asunnot kivoilla paikoilla hyvien kulkuyhteyksien varressa. Myös Blocketista (blocket.se) voi etsiä asuntoa ja inneboendea. Facebookissa olevat voivat etsiä asuntoa myös Tukholman Suomalaiset Opiskelijat (TSO) -facebookryhmästä.

5. Mieti jo mitä kaikkea haluat tehdä Tukholmassa, älä kuitenkaan tee kilometrin pituista listaa heti ensimmäiseksi viikoksi.

6. Mieti kannattaako huonekalut ostaa vai tuoda (tai saatko inneboendena ne vuokraisännältä/emännältä). Ikealta saa halvalla hyviä huonekaluja eikä muutto tule kalliiksi tai edes
vaikeaksi. Kaikkea ei myöskään tarvitse ostaa kerralla.

7. Varaa muuttokuormaasi mahdolliseseti tarvitsemasi lääkkeet, hae eurooppalaista sairasvakuutuskorttia ja tarvittaessa eurooppalaisia reseptejä. Jos olet Suomen sosiaaliturvan piirissä, niin et ole oikeutettu terveydenhuoltoon Ruotsissa kuin akuuttitapauksessa (eli ei mitään astmakontrolleja yms).

Tukholmassa:

1. Mene Skatteverketiin (mm. Kungsholmenilla), folkbokfördaa itsesi. Tämän jälkeen voit hakea ID-korttia.

2. Hae Skatteverketistä ID-korttia!

3. Avaa pankkitili (esim. SEB-pankissa ystävällinen asiakaspalvelu)

4. Hanki bonuskortteja, saat ruokaa halvemmalla. Esim. Ica Student-kortilla valituista, viikoittain vaihtuvista tuotteista jopa -50%!

5. Hanki SL-lippu

6. Varaudu siihen että kaikki ei tule menemään kuin Strömsössä ja tunnet meneväsi takapuoli edellä puuhun. Et ole ainoa. Kannattaa muistaa että kaikista parhaimmat asiat vaativat paljon vaivannäköä ja että se on sen arvoista.

7. Verkostoidu. Kukaan ei ole saari, joten hanki kavereita. Tukholman suomalaisia voi bongata TSO:n tapahtumista (tsekkaa Facebook). Myös opiskelupaikasta tapaa paljon kivoja ihmisiä, joten suomalainen hiljaisuus ja ujous kannattaa piilottaa ja ottaa leveä ruotsalainen hymy esiin ja alkaa harrastamaan small talkia :)

Karolinska Institutenissa:

1. Mene Kolloon, saat upeita kokemuksia ja tutustut opiskelijakavereihisi jo ennen opintojen alkua.

2. Liity luokan Facebookryhmään

3. ÄLÄ puhu englantia! Ihan tosi, siitä on vain enemmän haittaa, sillä ruotsia voit oppia vain käyttämällä sitä. Tietty yksittäisiä sanoja voit käyttää, mutta pyri puhumaan vain ruotsia ruotsalaisten kanssa, vaikka he tarjoutuisivatkin puhumaan englantia.

4. Osallistu aktiivisesti eri tapahtumiin, tämä on verkostoitumista. Amphioxdagen on hieno, kerää oma jengisi kasaan ja kierrä ympäri Tukholmaa (fuksiaiset), Introgasque on terminin hienoimmat sitsit (ja yleensä ilmaiset T1:lle!) joten älä missaa niitä. Spexi on hyvä ja hauska tapa oppia kieltä, joten liity mukaan (tekemistä esiintymisestä lavasteiden tekoon, teatteritekniikkaan ja kahvilaan).

5. Hoida oikea personnummerisi Ladokiin (saat uuden siis kun olet folkbokfördannut itsesi). Ladokin kanssa tappelu saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia, meidän Stockholmstjejernoiden kohdalla alkuun kun ei uskottu että olemme oikeasti kirjoilla Tukholmassa. Kärsivällisyyttä siis.

6. Liity Suomalaiset Medisiinarit Ruotsissa (SMR) ry:hyn. Löytyy myös Facebookista.

7. Opinnot ei ole helppoja, biokemia ainakaan, joten varaudu siihen että istumalihaksesi tulevat saamaan kunnon treeniä. Upptackten sen sijaan on kevyttä, joten käytä se aika verkostoitumiseen.

8. Tärkein vinkki, unohda kaikki huoli ja murhe kun saat KI:n tarjoamaa ilmaista kahvia ja pullaa. Kyllä kaikki järjestyy :)!


Jos on kysyttävää, niin laittakaahan kommenttia vaan tulemaan!

Kommentit

  1. Näillä ohjeilla pääse varmasti Tukholmaan asti.

    VastaaPoista
  2. Juu, toivottavasti :). Lisää saa toki kysyä!

    VastaaPoista
  3. Moikka! Onko Ruotsista valmistuvan lääkärin tutkinto myös lääketieteen lisensiaatti, kuten Suomessa? Entä voiko tulla Suomeen erikoistumaan, jos on ruotsalainen perustutkinto?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Juu tutkinnot vastaavat toisiaan, kunhan tekee AT:n (laillistus) Ruotsissa. Erikoistumisesta en osaa sanoa, mutta villi veikkaukseni on että saisi tulla erikoistumaan Suomeen (kuitenkin jos siellä saa toimia lääkärinä niin luulisi että erikoistuminenkin onnistuisi).

      Poista
  4. Vinkki laajakaistan hankintaan jos sinulla ei ole ruotsalaista ID:tä

    Olen huomannut että kännykkäliittymän ja internetin hankinta on yllättävän mahdotonta jos sinulla ei ole ruotsalaista henkilötunnusta. Joten ihan vinkkinä, jos et jostain syystä halua siirtää papereitasi Ruotsiin, mutta kuitenkin tarvitset kiinteän laajakaistan, niin vinkkinä voin kertoa että sellaisen saa Telian liikkeestä Kungsholmenilla, Sankt Eriksgatan 30 (Sankt Görans gatanin risteyksessä, ihan mäkkärin lähellä). Siellä liikkeen esimies (nainen) on halukas muista Telian liikkeistä poiketen myymään ihan normaalin laajakaistan kuukausiveloituksella ilman mitään etukäteismaksuja. Jostain syystä mikään muu internet operaattori ei ole ollut halukas antamaan internettiä suomalaiselle joka ei ole virallisesti Ruotsissa. :P

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka päädyinkään tänne?

Jokakeväinen loppurutistus

Maalissa ollaan :)