Matkailuextra

Tässä on aika hurahtanut niin nopeasti viime extrasta, joten ajattelinpa laittaa sitten tälläisen matkailuvinkkejä sisältävän päivityksen.

Kesä ja lomat (tai kesätyöt) lähestyvät ja alkaa olla aika suunnitella mitä sitä kesällä tekisikään. Tukholmanristeilyt ovat kuuluneet kiinteästi allekirjoittaneen kesäsuunnitelmiin, enkä varmasti ole ainoa jolle laivalle astuminen tarkoittaa mukavaa kesäpäivää Tukholmassa. Nyt kun kyseinen kaupunki on kotikaupunkini, niin ajattelinpa jakaa muutamia vinkkejä, joita ei matkaoppaista pahemmin löydy. Siispä, Tukholma turistikatujen ulkopuolelta, olkaa hyvä:

1. Ostokset, tuo jokaisen Tukholmanreissun kohokohta. Suurin osa suunnistaa Drottningsgatanille, mutta jos haluaa välttää ruuhkat ja nähdä samalla toisenlaista Tukholmaa, niin suosittelen suuntaamaan kauppakeskus SKHLM:ään Skärholmenille. Kauppakeskuksesta löytyvät ruotsalaisen muodin kulmakivet: Gina Tricot, Cubus, H&M ja Bik Bok mutta myös monia muita kiintoisia kauppoja. Lisäksi metroasemaa vastapäätä on suht edullinen sushipaikka, jossa on erittäin ystävällinen asiakaspalvelu.

T-Bana 13 (punainen linja) mot Norsborg, jää asemalla Skärholmen (T-Centralenilta noin 25 min).

2. Sisustajan unelmakohde löytyy Skärholmenin lähettyviltä, Kungens Kurvan IKEA on vain 5 minuutin bussimatkan päässä Skärholmenin metroasemalta (noin 15 min kävelymatka). Edullinen ruoka, käytännölliset tavarat ja herkulliset hodarit. Huom, kokemuksesta voin kertoa että täältä on vaikea lähteä tyhjin käsin pois.

T-Bana 13 (punainen linja) mot Norsborg, jää asemalla Skärholmen + bussit 173, 707, 710, 740 ja 737
T-Bana 14 (punainen linja) mot Fruängen, jää asemalla Fruängen + bussit 173, 707
IKEA-bussi Vasagatan 16 (Rautatieasemaa vastapäätä) tasatunnein arkisin klo 10-19

3. Näköalat ovat upeat Kaknästornetista. Torni muistuttaa Näsinneulaa, mutta näkymät ovat erilaiset. Tornin sisäänpääsy ja kahvila ovat hintavat (ainakin opiskelijalle), mutta näkymät ovat ainutlaatuiset. Lapsiperheet arvostanevat tornin vieressä olevaa pientä leikkipuistoa, kiipeilyteline muistuttaa linnaa.

Bussi 69K mot Käknästornet (pysäkki mm. Sergelin torilla)

4. Kaupunkisurffaaja näkee paljon kun matkustaa jonkin metrolinjan päästä päähän. Jokaisella asemalla on erilaista taidetta, erityisesti sinisen linjan (mot Akalla, Hjulsta ja Kungsträgården) asemien teokset ovat upeita. Kaupunkisurffaus onnistuu hyvin myös pendeltågilla tai busseilla, joten jos kaupunkisurffaus kiinnostaa, kannattaa hankkia koko ABC-alueen kattava SL-kortti ja rajat eivät ole esteenä (Uppsalaan ja Arlandaan ja muutamaan muuhun paikkaan mennessä joutuu maksamaan lisämaksun).

Metrot ja pendelit T-Centralen/Centralstation
Pitkän matkan bussit: Slussen
Bussit: mistä päin kaupunkia vain
Julkinen liikenne: sl.se

5. Kaupunkilomista nauttiva arvostanee Sundbybergissä olevaa Sturegatania. Katu on aivan tavallinen katu, samanlaisia on Suomenkin kaupungit täynnä. Silti kadussa on jotain sympaattista, mitä ei sanoin pysty selittämään. Ruokaa saa monista kadulla sijaitsevista paikoista, esimerkiksi pelkkiä sushiravintoloita on kolme lyhyellä matkalla katua. Myös Hemköp palvelee nälkäisiä asiakkaita herkullisine paistotuotteineen (ja jäätelöaltaineen). Kadulla sijaitsee myös Teater Bristol.

T-bana sininen linja mot Akalla, jää pois Sundbybergissä
Pendeltåg ja Tvärbanan sekä muutamat bussilinjat

6. Puistot ovat kaunis lisä Tukholmassa. Aivan keskustassakin on isoja puistoja (tosin osassa tekonurmella), joten jos etsii kaunista paikkaa syödä jäätelöä, niin ei joudu pettymään. Keväällä Kungsträgårdenissa kukkivat kirsikkapuut ja jokainen tukholmalainen käy ottamassa selfiensä täällä. Södermalmilla Medborgaplatsenin ja Mariatorgetin metroasemien välissä oleva Rosenlundsparken soveltuu lapsiperheille.

7. Urheillulliset ihmiset, jotka rakastavat uintia, nauttinevat Medborgarplatsenilla sijaitsevasta uimahallista, Forsgrénska badetista. Halli on vanha ja muistuttaa ulkonäoltään Yrjönkadun uimahallia Helsingissä (kuvien perusteella). Samassa rakennuksessa on viikonloppuisin suosittu yökerho Debaser Medis.

T-bana vihreä linja mot Skarpnäck, Farsta Strand ja Hagsätra, jää pois Medborgarplatsenilla

8. Yöelämää etsiville voin suositella Vampire Loungea. Listalla on paljon hyviä alkoholittomia juomia (joista osa muistuttaa pirtelöitä, osa smoothieita) eikä hintakaan ole kauhean kallis (alkaen 49:-). Musiikki ei ole liian kovalla, joten juttelemaan pystyy. Kyseisen paikan miinuksia on pienet tilat ja kallis narikka (sekä että on vain yksi naisten vessa). Paikka sopii hyvin hieman hienompaan hengailuun ystävien kesken, sisustus on nimensä mukainen. Paikassa käy vain käteinen (eteisessä tosin pankkiautomaatti). Ikäraja ma-to 20 vuotta, pe-la 21.

Östgötagatan 41, t-bana vihreä linja Medborgarplatsenille

9. Ajanviettotavaksi sopii hyvin Gamla Stanissa kävely. Kaduilla on lukuisten turistimyymälöiden lisäksi mm. Sci-Fi -kirjakauppa, Coop, Ben&Jerry's -kahvila ja muutama hieno suklaaliike. Kulttuurinnälkäisille sopivia paikkoja ovat esimerkiksi Kuninkaanlinna ja sen upeat museot. Vanhasta kaupungista kävelyä voi jatkaa keskustaan ja palkita itsensä ahkerasta kuntoilusta käymällä kahvilla jossain keskustan lukuisista kahviloista.

Gamla Stan: T-bana 13,14,17,18 ja 19 jää pois asemalla Gamla Stan

10. Suomi-herkkuja kaipaava saa sammutettua nälkänsä käymällä Örnsbergin Suomi-tuvassa. Kysessä on kahvilan, ravintolan ja sekatavarakaupan yhdistelmä, josta saa ostettua mukaansa suomalaisia elintarvikkeita, leivonnaisia ja tavaroita (t-paitoja, lippiksiä yms). Tarjolla on myös lounasta.

Jakobsdalvägen 15 B, T-bana 13 mot Norsborg, jää pois asemalla Örnsberg.

Toivottavasti jokin vinekistä kolahtaa juuri sinulle :)!

Kommentit

  1. Saako mistään mustaa makkaraa, kuin Tammelan torilta. Torielämäkin on Tukholmassa melko vilkas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä tiedä, ei ole tullut pahemmin vastaan :). Suomi-tuvasta tai sitten Hötorgetin Suomi-kaupasta saattaisi saadakin!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka päädyinkään tänne?

Jokakeväinen loppurutistus

Maalissa ollaan :)