Keskiviikko on vc-päivä

Suomessa on kohuttu paljon vanhusten wc-päivistä. Meillä lääketieteen opiskelijoillakin on omat vc-päivät, jotka on päätetty koulun puolesta. Helpottaa paljon kun tietää jo etukäteen että milloin sinne vc:seen pääsee, kuitenkin kun sinne on menossa yli 160 opiskelijaa pelkästään meidän terminiltä ja vc:iden määrä on kuitenkin rajallinen Tukholmassa ja sen lähiympäristöissä (joutuvatpa jotkut menemään Arlandaan asti päästääkseen vc:seen).

Siis hetkonen... Mistä ihmeen vc-päivistä tässä nyt puhutaan? Ja eikö kirjoittaja osaa kirjoittaa, miten se on KI:hin päässyt?!!

VC= vård central =TK= terveyskeskus. Eli tuttavallisimmin kyseessä on terveyskeskusharjoittelupäivät, jolloin pääsemme pyörimään hämmentyneenä lääkäreiden perässä, kyselemään kaikenlaista sairaanhoitajilta ja ihmettelemään lähihoitajia heidän ottaessa verinäytteitä. Potilaat pääsevät miettimään että tämäkö tässä tulee joskus minua hoitamaan, siis oikeesti...

Itselläni oli tänään ensimmäinen tk-päivä (käytän tätä kotimaista termiä nyt välttääkseni hämmennystä) Tukholman ulkopuolella (siveä versio siitä kuinka eräs ryhmäläiseni kuvaili paikkaa; Bussilla metsään ja metsävuorolla syvemmälle metsään). Kysessä oli pienehkö terveysasema ja minä ja eräs toinen ryhmästäni saimme seurata paria eri lääkäriä. Pääsimme näkemään paljon kaikenlaista, mm. EKG:n ja verinäytteen ottoa.

Itselleni yllätyksenä tuli kuinka rauhallista ja kiireetöntä terveyskeskuksessa oli. Tehdessäni harjoittelua Suomessa terveyskeskuksen vuodeosastolla ei ollut todellakaan noin rauhallista kuin tänään oli (ja silloinkin siis osastoa kuvattiin tavallista kiireettömämmäksi). Olikohan alueen asukkaille jaettu lappuja että keskiviikkona tk:seen tulee opiskelijoita, älkää tulko ellei ole ihan pakko...?

Itselleni tänään ei tullut juurikaan uutta tutkimustavoista, sairaanhoitajaopiskeluissa oli kyseiset asiat tulleet tutuiksi. Oikeastaan se oli hyvä, niin ei tarvinnut jännittää sitä mitä tekee vaan pystyi keskittymään kieleen kunnolla (eniten olin jännittänyt että tulenkohan ymmärtämään sanaakaan siitä mitä potilaat puhuvat, kuitenkin ymmärsin ihan hyvin ;D).

Ruotsalaisesta tasa-arvosta kertoo se että kaikilla oli samanlaiset vaatteet (lähihoitajilla, lääkäreillä ja sairaanhoitajilla). Tämä on mielestäni hienoa ja korostaa sitä että kaikki kolme ammattiryhmää toimivat tiiminä!

Seuraavaa tk-päivää odotellessa...

PS. Jos joku veti palkokasvin nenään alkutekstistä, niin voin kertoa että olen sitä mieltä että kaikilla (KAIKILLA) tulisi olla mahdollisuus mennä vessaan silloin kun luonto kutsuu. Ei, en syrji ketään. Olen tehnyt töitä mm. vanhusten parissa. Alkuteksti on tarkoitettu ironiseksi, ei mielenpahoittajaksi. Peace and love!

Kommentit

  1. Mitähän on maksettu ruotsin lääkäriliitolle, että ovat hyväksyneet samanlaisen pukeutumiskoodin muun hoitohenkilöstön kanssa. Suomessa lääkärit eivät hyväksy sairaanhoitajaa esimieheksi, vaikka tämä olisi korkeakoulututkinnon suorittanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko että kenellääkään on maksettu mitään. Lääkärit ovat vain ymmärtäneet moniammatillisen työskentelyn ja tiimityön tärkeyden.

      Se on harmi, ettei kaikki suomalaiset lääkärit hyväksy ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanutta henkilöä esimiehekseen. Moniammatillisuus on avainsana nykyaikaiseen toimintaan. Moniammatillisuuteen kuuluu kaikkien ammattitaidon tunnustaminen, onhan sairaanhoitajalla ja lähihoitajilla yleensä hyvin erilainen näkökulma osaston toimintaan kuin lääkärillä. Varsinkin terveyskeskusvuodeosastoilla, joissa lääkäri on paikalla vain arkisin päiväaikaan, lääkärin ja hoitajien näkökulmat voivat erota huomattavasti. Tällöin osastoa hyödyttää eniten tarvitaan esimies joka pystyy saamaan nämä näkökulmat kohtaamaan :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka päädyinkään tänne?

Jokakeväinen loppurutistus

Maalissa ollaan :)