Kasvot villasukissa ja yhteishakua syksyllä

Kuten jo viime tekstissä lupailin, niin tässä tekstissä vastaan lukijoiden esittämiin kysymyksiin.

SYKSYN HAKU:

Syksyn haku aukeaa 15.9 ja sulkeutuu 15.10. 
EU-kansalaisuus (vapauttaa hakumaksuista yms) pitää olla todistettuna 29.10 mennessä (kopio henkkareista silloin viimeistään perillä), todistukset perillä  viimeistään 2.12. Itse suosittelen kuitenkin laittamaan kaikki paperit postiin samalla kun tekee hakemuksen.

Tulokset julkistetaan 10.12. Koulu alkaa tammikuun alussa, en löytänyt vielä KI:n tarkempia aikatauluja, mutta epäilisin että 12.1.2015 tai sillä samalla viikolla olisi ensimmäiset koulupäivät.

Tänä syksynä antagning.se on tehnyt hyvän aikajanan helpottamaan aikataulujen muistamista: https://www.antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Viktiga-datum/Antagning-till-Varterminen-2015/

KIRJOITTAJA, TUO MYSTINEN HENKILÖ

Olen useamman kerran saanut tiedusteluja taustastani yms, niin päätin nyt esitellä itseni. Yleensähän esittelyt kirjoitetaan blogin aluksi, minulta tämä jäi silloin puolisen vuotta sitten tekemättä. No, parempi myöhään kun ei milloinkaan, eiköstä juu :)?

Olen parikymppinen nuori nainen, kotoisin Etelä-Suomesta. Jo pienenä tyttönä olin päättänyt että minusta tulee lääkäri (tomera 3-vuotias ei ottanut kuuleviin korviinsa että mielipide voi muuttua vuosien myötä...). Haave ei yläasteella ollut vahvimmillaan, sillä silloin myös opettajan ammatti houkutteli valtavasti. Lukiossa kuitenkin viimeistään selkeni että lääkäriksi minä haluan (okei, kun käy lukiota josta porukka hakee linjalla kauppis-oikis-lääkis-TKK/Aalto, niin silläkin saattoi olla pientä vaikutusta asiaan...).

Lukion tokalla meille esiteltiin ruotsin tunnilla Ruotsissa opiskelemista. Tuolloin ajattelin että en todellakaan hae Ruotsiin jos asunto on vaikea löytää. Olin muutenkin varma siitä että tulen asumaan ja opiskelemaan vaan Suomessa, vaihtoon lähteminen esimerkiksi ei houkutellut yhtään. Never say never...

Kirjoitin kahdeksan ainetta, ämmän paperit :). Hain suoraan abikeväänä lääkikseen, ei tärpännyt. Pääsin kuitenkin samana syksynä aloittamaan sairaanhoitajaopinnot Laureassa. Viihdyin Laureassa todella hyvin, ala tuntui oikealta enkä ollut ollenkaan varma että yrittäisin uudelleen lääkikseen. Hain kuitenkin taas, en päässyt sisään (ei yllätys kun luin pikemminkin Laurean tentteihin ja olin töissä). Laureassa ehdin opiskella 1,5 vuotta ennen tänne tuloa.

Olin miettinyt myös hakevani opiskelemaan Tartoon. Tämä jäi toteuttamatta sillä laskin että lukukausimaksut olisivat liian kalliit minulle. Yövuorossa saadun ajatuksena seurauksena sitten päädyinkin tänne. Eli joskus ne yöllä saadut ideat ovat parhaita... ;D

Viime keväänä matkustin ahkerasti Tukholman ja Suomen väliä, ainakin kerran kuussa, sekä lentäen että laivalla. Molemmat ovat halpoja, varsinkin laivamatkat. Tai siis kun omistaa Viking Club Sverige -kortin, niin saa laivamatkoja todella halpaan hintaan (esimerkiksi seuraava laivamatkani STO-HKI maksoi vain 280 SEK ja hyttinä b-hytti kokonaan itselleni). Myös SAS sekä Finnair antaa nuorisoalennusta, jolloin lennot ovat alkaen 35 euroa. Norwegianilta saa myös edullisia lentoja.

Aina silloin tällöin iskee kova ikävä Suomeen, sillä siellä on kuitenkin perheeni ja osa ystävistäni. Onneksi kuitenkin Skype yms on olemassa, niin pystyy pitämään yhteyttä. Myöskin Soneralta otetulla liittymällä pystyy puhumaan puhelimessa ilman ikäviä lisämaksuja (hui, onpa tullut mainutta hurjasti eri tuotemerkkejä.....)

Olen aina rakastanut ruotsia, se on mielestäni kaunis kieli. Olen myös aina rakastanut Ruotsinristeilyjä (risteilyemäntä oli yhdessä vaiheessa haaveammattinani). Täällä asuessani kieli on parantunut todella paljon, ehkä kun heitetään kylmään veteen niin on pakko oppia uimaan. Ei vaan, kun uskaltaa laittaa itsensä likoon ja asettautua epämukavuusalueelleen, niin kieli tulee haltuun. Toisin sanoin; sitä on pakko puhua vaikka pelkäisi mokaavansa tai sanovansa jotain tyhmää. Itselleen nauraminen on oikeastaan aika hauskaa, ja kielimokat ovat parasta viihdettä.

Tähän lopuksi haluan vielä mainita että pääsin eilen siitä biokemian rest-rest-restduggasta läpi. Ei siis tarvitsekaan ottaa varasuunnitelmaa käyttöön ja mennä lukemaan Tukholman yliopistoon suomea jotta saa pidettyä opiskelija-asunnon...





Kommentit

  1. Hei!
    Kiitos tästä blogista - oon rupenut vakavissani miettimään KI:ta ja lääketiedettä. Arvosanat varmaan riittää jos keskiarvo 9,9 ja LLLE..?

    Mietityttää vaan vielä noista suoritetuista lukiokursseista, että tuleeko ongelmia jos fyssasta käyty lukiossa vaan 7 kurssia. Lisäksi olin erityistehtävän saaneessa lukiossa ja siksi sain jättää pakollisia kursseja pois. Voiko siis tulla ongelmia jos hissaa käytynä vain 2 kurssia, uskonnosta 2 ja yh:sta 1 (pakollisten lukumäärähän on hissa 4, uskonto 3 ja yh 2)?
    Kiitos tosi paljon jos ehdit vastata!!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Selvittelen asiaa hieman tarkemmin, vastaan mahdollisimman pian kun saan kaiveltua vähän tarkemmin asiaa :)

      Poista
    2. Hej! Anteeksi että vastaaminen kesti. En löytänyt varsinaista vastausta, mutta uskoisin että se että olet käynyt hissaa yms vähemmän ei ole este.Fysiikkaa sen sijaan vaaditaan 8 kurssia.

      Linkki: https://bedomningshandboken.uhr.se/Utlandska/Lander/Finland-gymn-from-2008/ ja vaatimukset: Grundläggande behörighet +
      Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D/
      (Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4)

      Poista
  2. Hei!
    Mitä fysiikan, kemian ja biologian kursseja pitää olla käytynä, jotta on pätevä hakemaan Ruotsin lääkikseen?

    VastaaPoista
  3. Fysiikkaa 8 kurssia, kemiaa 5 ja biologiaa 2. Matematiikkaa pitkä oppimäärä

    VastaaPoista
  4. Hei,
    Osaatko sanoa, voiko opiskelupaikkaa lykätä, jos nyt syksyn haussa pääsisi sisään? Ajatuksena olisi vielä kerran koittaa Suomeen ensi keväänä, mutta varasuunnitelma kelpaisi. Eli siis voiko Ruotsissa lykätä opintojen aloittamista ilman pätevää syytä ainakin puolella vuodella?
    Kiitos paljon, jos ehdit vastaamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Anteeksi hiukan myöhäinen vastaaminen (kommentin löytäminen kesti pienen tovin). Joo, käsittääkseni opiskelupaikkaa voi lykätä (tiedän jengiä jotka ovat lykänneet armeijan vuoksi), mutta en ole varma siitä miten tämä prosessina sujuu tarkalleen :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuinka päädyinkään tänne?

Jokakeväinen loppurutistus

Maalissa ollaan :)